Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z kremem i rabarbarem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1166
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27447
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1166
Składniki
Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier i sól. Dodaj zimne masło i dokładnie posiekaj je z mąką dużym nożem. Dodaj żółtko i szybko zagnieć całość, aż powstanie gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażalnika.
Budyń, 1/4 szklanki cukru i 50 g śmietany utrzyj na gładką masę. Resztę śmietany zagotuj z mlekiem. Powoli dodawaj roztwór z budyniem. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, przełóż do zimnego naczynia i ostudź.
Z białka ubij pianę i pod koniec dodaj resztę cukru. Delikatnie wymieszaj z wystudzoną masą budyniową.
Rabarbar umyj, odetnij końce i pokrój na kawałki o dł. 2 cm. Ciasto wyłóż na wysmarowaną tortownicę i gęsto nakłuj je widelcem. Wyłóż krem i przykryj go kawałkami rabarbaru. Piecz 30-35 minut w temp. 190°C.
410 kcalŹródło: Takie jest życie