Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z masą budyniową"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10549
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 260
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10549
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 260
Składniki
Czas przygotowania 85 minut. Temperatura pieczenia 200°C. Forma o śr. ok. 30 cm.
Kostkę do pieczenia pokroić na kawałeczki. Dodać pozostałe ciasta. Zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki. Jabłka umyć, wytrzeć, wyciąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plasterki. Wodę zagotować z sokiem cytrynowym.
Włożyć plasterki jabłek. Podgrzewać 3-5 minut, uważając, by woda nie zagotowała się. Jabłka należy tylko zmiękczyć, żeby dało się je wyginać, a nie rozgotować. Ciasto rozwałkować. Formę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylepić plackiem.
Z plasterków jabłek uformować różyczki, ustawić je wkoło brzegu tarty. Piec 50 minut w 200°C. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Rozsmarować go na upieczonym spodzie. Posypać cukrem pudrem i cynamonem.Źródło: Tina