Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z renklodami"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 970
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 970
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20985
Składniki
Odsyp 1/4 szklanki mąki. Resztę mąki wymieszaj mikserem z masłem. Dalej miksując, wlej 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszaj, aż połączą się. Podsyp odrobiną mąki blat i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 50 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Włóż ciasto między dwie warstwy papieru do pieczenia i rozwałkuj na koło ok. 32 cm. Ułóż je na blasze na papierze.
Wymieszaj 1/3 szklanki cukru pudru z mielonymi migdałami i resztą mąki. Obsyp wierzch ciasta tą mieszanką, a potem płatkami, pozostawiając czysty 5-centymetrowy brzeg.
Wyjmij pestki ze śliwek. Pokrój owoce i ułóż je na migdałach. Posyp resztą cukru (można dodać więcej, jeśli śliwki są kwaśne). Zegnij brzegi ciasta na śliwki.
Piecz 30 minut. Podgrzej dżem, posmaruj nim wierzch ciasta i piecz jeszcze 5 minut (ciasto powinno być złote).Źródło: Olivia