Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z ricottą i szpinakiem"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 651
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 224
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1146
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 651
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 224
Składniki
Gotowe ciasto rozwałkuj i przełóż do formy do zapiekania. Nakłuj kilkakrotnie jego powierzchnię widelcem. Przykryj folią aluminiową i wysyp surowymi ziarnami fasoli, by ciasto się nie wybrzuszyło. Zapiekaj przez 10 minut w 180°C.
W misce roztrzep jajka i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj ricottę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Szpinak opłucz, wysusz i blanszuj minutę na rozgrzanej oliwie.
Mozzarellę pokrój w kostkę. Pomidorki umyj i wysusz. Zdejmij z ciasta fasolę i folię. Rozłóż na nim pomidory, szpinak i mozzarellę. Zalej masą jajeczną i piecz 25 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posyp orzeszkami piniowymi.Źródło: TV14