Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Farsz szpinakowy na kruchym spodzie to sposób na domowy obiad, kolację lub lunch do pracy. Ta tarta uda się każdemu!
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5210
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4984
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 207
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5210
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4984
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 40
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 207
Składniki
Przygotowujemy kruchy spód pod tartę. Pokrojone w kostkę masło ucieramy, stopniowo przesiewamy mąkę i miksujemy. Dodajemy szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Gotową kruszonkę wysypujemy na blat, dodajemy żółtko oraz zimną wodę, zagniatamy. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 10 minut z obciążeniem, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min.
Na patelni podsmażamy na maśle posiekany drobno czosnek. Dodajemy szpinak i dalej smażymy, czekając aż trochę odparuje. Wrzucamy pokrojoną na kawałki fetę, doprawiamy solą i gałką muszkatołową, dobrze mieszamy. Czekamy aż farsz przestygnie. Wbijamy 1 całe jajko oraz pozostałe z przygotowania kruchego spodu białko, mieszamy. Na przygotowane ciasto wykładamy farsz, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min, pod koniec pieczenia można posypać wierzch startym parmezanem.
Podawać od razu po upieczeniu lub podgrzewać w piekarniku. Smacznego!