Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu rodzinnym tarte kluski były obowiązkowo w każdą niedzielę. Obecnie nie gotuję ich już tak często, gdyż są trochę pracochłonne. A jeżeli je robię to z sosem pieczarkowym lub grzybowym oraz z zaproponowaną przez domowników surówką.
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 111
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 107
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 852
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 352
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 111
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 107
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 852
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 352
Składniki
Obrać ziemniaki. Połowę ugotować w osolonej wodzie. Drugą połowę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Ugotowane ziemniaki przełożyć do miski i ubić tłuczkiem. Poczekać aż nieco przestygną. Dołożyć tarte ziemniaki i jajko. Posolić. Następnie wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Do powstałej masy dodać mąkę ziemniaczaną. Muszą być zachowane proporcje: 3 części wymieszanych ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto musi być zwarte. Formować okrągłe, niezbyt duże ( "rosną" w czasie gotowania) kluski. Należy je nieco spłaszczyć. Gotować w osolonej wodzie, na małym gazie, około 10 min. Pod koniec gotowania można jedną "wyłowić" i przekroić aby sprawdzić czy kluski są gotowe.
Pieczarki oczyścić i pokroić na talarki. Podsmażyć je na oleju w małym rondelku. Dolać wody. Dodać sól, pieprz, paprykę ostrą, ziele angielskie, listek laurowy. Kilka minut gotować na małym ogniu. Chochelką nabrać wywar i przełożyć do miseczki. Rozprowadzić w nim mąkę i jogurt naturalny "Danon". Wlać do sosu i poczekać aż się zagotuje.
Kluski nakładać na talerze. Polać sosem i dodać surówkę. Na zdjęciu jest surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka.