Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tażin z kuskusem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 51
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 251
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5408
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 51
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 251
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5408
Składniki
Na dolnej części naczynia tażin rozłóż pokrojoną cebulę, czosnek oraz imbir. Polej odrobiną oliwy z oliwek, ułóż kurczaka. Mięso posyp solą, przyprawami oraz posiekaną natką lub kolendrą, wrzuć goździki. Postaw na małym ogniu, przykryj stożkową pokrywką, duś 50-60 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory (rozłóż je na kurczaku), oraz pokrojone suszone śliwki i rodzynki. Duś jeszcze około 30 minut, od czasu do czasu zaglądając i ewentualnie dolewając odrobinę wody. W tażinie układa się w formie stożka, a po ułożeniu już się ich nie miesza.
W tym czasie przygotuj kaszę. Kuskus wsyp do miski i zalej gorącą wodą, tak by zakryła kaszę na ok. 1 cm. Przykryj i odstaw na 5 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie delikatnie wymieszaj widelcem, żeby ziarenka kaszy nie pozbijały się w grudki. Jeśli nie masz naczynia tażin, potrawę możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku (cebulę i kurczaka warto wcześniej przesmażyć na patelni)..
110 minut, porcja: 480 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie