Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 07-02-2022
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały chleb, po upieczeniu 880 gramów za jedynie 2,40 zł, już nigdy nie kupię chleba ze sklepu. Dodatkowo dodałem zioła prowansalskie i czosnek granulowany, aromat powala. Jest chrupiący i aromatyczny, elastyczny i delikatny. Zapraszam serdecznie na film :-) Smacznego !!! https://youtu.be/UGWyQQpCtvU
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 54
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Na początek zrobimy zaczyn, do miarki wlewamy ciepłą wodę, wrzucamy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie do większej miski przesiewamy mąkę typ 650 i 450, dorzucamy zioła, czosnek i sól do smaku, na koniec wlewamy cały zaczyn i oliwę. Całość mieszamy wstępnie w misce, następnie przekładamy na blat podsypany mąką i dokładnie zagniatamy ciasto do środka. Potrwa to kilka minut, gdy ciasto nie lepi się już do rąk wrzucamy je do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę, po tym czasie wykładamy ciasto na blat i ponownie zagniatamy do środka. Formujemy chleb i układamy na blachę z papierem do pieczenia, chleb przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia w temp. pokojowej. Po tym czasie nacinamy chleb w kilku miejscach i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni góra-dół bez termoobiegu i pieczemy 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 50 minut. Dziesięć minut przed końcem spryskujemy chleb zimną wodą dla lepszego wyglądu, chrupiącej i błyszczącej skórki.
Po wyjęciu z piekarnika chleb należy położyć na kratkę do ostygnięcia. Gotowe !!!