Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Terrina łososiowa"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 170
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 110
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 446
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 170
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 110
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 446
Składniki
6 małych miseczek wyłóż folią spożywczą. Do dwóch osobnych naczyń włóż 4 łyżeczki i 1,5 łyżeczki żelatyny. Zalej odrobiną wody, odstaw do napęcznienia. Serek utrzyj z chrzanem. Dopraw solą i białym pieprzem. 1/4 porcji odłóż. Natkę opłucz, zblanszuj we wrzątku, zmiksuj.
Wermut podgrzej, rozpuść w nim większą porcję żelatyny (4 łyże czki). Rozmieszaj z łyżeczką, a potem z resztą masy serowo-chrzanowej. Ubij i wmieszaj do masy kremówkę. Naczynia wyłóż plasterkami łososia. Napełnij połową masy, schłodź.
Pozostałą żelatynę rozpuść w łyżce letniej wody, połącz z odłożoną porcją masy serowej i natką. Nałóż na warstwę tężejącej jasnej masy. Przykryj resztą jasnej masy serowej. Odstaw do stężenia.
czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 4 zł
Jeśli ubijasz śmietanę, którą zamierzasz połączyć z żelatyną, nie dopuść, by była zupełnie sztywna. I tak później zgęstnieje. Mieszanie ubitej śmietany z rozpuszczoną żelatyną musi się odbywać energicznie. Inaczej może dość do jej zbyt wczesnego ścięcia. Pamiętaj też, by żelatyna była jeszcze lekko ciepła.Źródło: Świat kobiety