Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Terrina ziemniaczana z sosem ziołowym"
Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i...
Odsłon: 46
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 66
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 88
Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i...
Odsłon: 46
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 66
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 88
Składniki
Gotowane ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę. Do rondelka wlej śmietanę i podgrzej ją (nie gotuj). Dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i majonez. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj oliwki, suszone pomidory, sól i pieprz. Następnie dolej mieszankę śmietanową i wszystko wymieszaj. Formę wyłóż folią spożywczą. Na dnie i obwodzie rozłóż plastry pieczonych ziemniaków. Następnie rozsmaruj część masy i ułóż ugotowane szparagi (patrz poniżej). Czynność powtórz.
Terrinę wstaw do lodówki. Danie podawaj z sosem z kwaśniej śmietany wymieszanej z posiekanymi ziołami, doprawionymi solą oraz pieprzem.
<strong>3 kroki do... przygotowania szparagów</strong>
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy obciąć zdrewniałe końcówki. Natomiast białe obierz na całej długości i odłam twarde końce.
Oczyszczone szparagi przekrój wzdłuż. Odłamane części można wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę szparagową.
Szparagi gotuj w wysokim garnku tak, aby główki wystawały powyżej gotującej się wody. Wystarczy, że główki zmiękną pod wpływem pary.Źródło: Na żywo