Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik naleśnikowy"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Składniki
Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj dwie szklanki mleka oraz dwa całe jajka. Wsyp szczyptę soli. Całość zmiksuj lub ubij trzepaczką na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 30 minut, aby zgęstniało (powinno mieć konsystencję śmietany).
Ser przepuść przez maszynkę (możesz też użyć gotowego trzykrotnie mielonego twarogu na sernik). Wsyp cukier kryształ. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodaj pozostałe jajka i śmietanę.
Gruszki umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki. Pokrój w bardzo cienkie plasterki, wykrawając jednocześnie gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Partiami smaż naleśniki.
Dno i boki tortownicy posmaruj połową masła. Układaj naleśniki, przekładając je kolejno masą twarogową oraz plasterkami gruszek. Na ostatni placek nałóż wiórki z reszty masła i kilka dekoracyjnych plastrów owoców. Zapiekaj około 30 min w temp. 180 st. Ozdób cukrem pudrem.
czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 2,90 złŹródło: Świat kobiety