Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tortilla z kurczakiem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 100
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 100
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Składniki
Umyte mięso pokrój w paski. Oprósz solą, pieprzem oraz przyprawą meksykańską. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Papryki pokrój w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekaj (jeśli nie chcesz żeby potrawa była bardzo ostra, usuń z niej pestki).
Sparzone pomidory obierz ze skórki, usuń pestki i podkrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek oraz bazylię, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelnię wlej olej. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć kurczaka. Smaż 5-7 minut. Dodaj pokrojone papryki; mieszając, smaż jeszcze ok. 5 min. Do miski włóż ugotowany ryż, dodaj mięso wraz z warzywami, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Na suchej patelni podgrzej tortille (po kilka minut z każdej strony, aby lekko zmiękły). Na każdym placku rozłóż przygotowany farsz. Zwiń jak krokiety, podawaj z pomidorową salsą.
20 minut. Sztuka: 380 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie