Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tosty ze szpinakiem"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 228
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 228
Składniki
Drożdże wraz z cukrem rozpuść w wodzie. Do przesianej mąki dodaj sól, rozpuszczone drożdże, wyrób gładkie ciasto. Posmaruj je olejem i włóż do podłużnej foremki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 minut, by urosło. Piecz 25-30 minut w temperaturze 200°C.
Szpinak umyj, odetnij łodyżki. Blanszuj ok. 5 min w osolonym wrzątku, odcedź. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż 3-5 min na małym ogniu.
W kubeczku wymieszaj śmietanę z mąką i mlekiem. Przelej na patelnię ze szpinakiem, mieszając smaż ok. 5 min. Dopraw solą oraz pieprzem.
Na drugiej patelni na oleju usmaż jajka sadzone. Na podpieczonych w tosterze kromkach chleba rozłóż szpinak i jajka.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie