Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Trójkolorowy mus (terrina)"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 29
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 27
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 29
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 27
Składniki
Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Gotuj 15- 20 min we wrzącym bulionie. Następnie wystudź i rozdrobnij blenderem na gładki mus. Koperek oraz natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj a następnie rozdrobnij blenderem.
5 łyżeczek żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Wystudź. Do 35 dag jogurtu dodaj rozdrobnione zioła, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wlej żelatynę, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Podłużną foremkę wyłóż folią spożywczą i wlej masę ziołową. Wstaw do lodówki, by masa stężała.
5 łyżeczek żelatyny rozpuść we wrzątku. Do musu marchewkowego wlej śmietankę kremówkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem a następnie wlej wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do foremki na stężały mus ziołowy. Wstaw do lodówki.
Pozostałą żelatynę rozpuść we wrzątku. Do jogurtu, który pozostał dodaj śmietanę, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Wlej wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj. Przelej na stężały mus marchewkowy. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 130 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie