Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tymbaliki z zielonego groszku"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 605
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 154
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 163
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 123
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 605
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 154
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 163
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 123
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 265 kcal. Cena porcji: 1,75 zł
Groszek wrzuć (bez wcześniejszego rozmrażania) do wrzącej, posolonej wody. Gotuj ok. 10 minut. Nie przykrywaj garnka, by groszek nie stracił intensywnego zielonego koloru.
Miękki groszek odcedź, przelej zimną wodą na sitku i dobrze osącz. Kiedy przestygnie, zmiksuj go na gładką masę i przetrzyj przez sitko. Gałązki natki, koperku, mięty i szczypiorku opłucz, osusz. Zioła zmiksuj, ew. bardzo drobno posiekaj.
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na 10 minut, a kiedy spęcznieje, mieszając, rozpuść ją w 1/5 szklanki wrzącej wody. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj, a następnie wymieszaj z twarogiem oraz musem z groszku.
Śmietanę ubij na sztywno. Połącz z musem groszkowo-twarogowym. Ostrożnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj zioła, przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Mus przełóż do 6 foremek. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem foremki z musem groszkowym na chwilę zanurz we wrzątku. Przekąski ostrożnie wyjmij i ustaw na talerzu. Tymbaliki przed podaniem udekoruj paseczkami sosu pomidorowego oraz listkami bazylii.Źródło: Tina