Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina jest mięsem, które z różnych względów, wiele osób obawia się przygotowywać. Nic bardziej mylnego! Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu przedstawiła niezawodny przepis na udka gęsie confit, które zaserwowała razem z owocami i warzywami. Idealna propozycja na listopadowy obiad.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 522
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 223
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 522
Składniki
Mięso porządnie natrzeć solą i na 24 godziny wstawić do lodówki. Po tym czasie osuszyć ręcznikami papierowymi i przełożyć do gęsiarki – skórą do dołu.
Dorzucić warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz plastry pomarańczy (ze skórką), suszone owoce i świeże jabłko. Przyprawić liśćmi laurowymi, tymiankiem i rozmarynem. Zalać płynnym smalcem.
Postawić na kuchence i na wolnym ogniu gotować przez 3 godziny (można też przykryć i wstawić na 3-4 godziny do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C).
Podawać z purée ziemniaczano-selerowym i buraczkami.