Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oj! bardzo posmakowało nam to danie kuchni kaszubskiej. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 79
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 705
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 34
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 79
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 705
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 34
Składniki
Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy olejem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc). Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wlewamy 2 łyżki mleka, dodajemy starty ser i mieszamy. Podajemy z kurczakiem, posiekanym koperkiem i kiełkami.