Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka w glazurze"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20688
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 53
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5202
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20688
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 53
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5202
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 63
Składniki
Do miseczki wlej miód, olej, ocet winny i sos sojowy. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, obie musztardy, pieprz ziołowy, pieprz kajeński, słodką mieloną paprykę i dokładnie wymieszaj. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Włóż je do miski, dokładnie polej przygotowaną marynatą. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny a nawet na całą noc (co jakiś czas mięso obracaj, aby równomiernie było przykryte marynatą).
Udka wyjmij z marynaty i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Między kawałki mięsa włóż cebulę pokrojoną w piórka, na wierzchu rozłóż gałązki rozmarynu. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw naczynie z mięsem. Piecz 30-40 minut, często przewracając na drugą stronę i smarując marynatą, w której się moczyły. Wierzch mięsa powinien być ładnie zrumieniony i chrupiący. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie