Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka w sosie pomarańczowym"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 272
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 48
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 43
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 89
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 272
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 48
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 43
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 89
Składniki
Pomarańcze polewam wrzącą wodą i wycieram. Jedną pomarańczę przecinam na pół i wyciskam sok.
Sok pomarańczowy mieszam z miodem, olejem i sokiem z cytryny. Do tego dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Marynatę przyprawiam do smaku sosem sojowym, solą oraz suszonym tymiankiem.
Udka kurczaka myję, wycieram, przekładam do miseczki. Mięso polewam przygotowaną marynatą, mieszam. Miseczkę przykrywam folią i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Zamarynowane mięso przekładam do żaroodpornej formy.
Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piekę przez 40 minut. Pozostałą pomarańczę kroję w plasterki i dokładam do mięsa. Całość piekę jeszcze ok. 40 minut.
Gotowe mięso przekładam na półmisek, trzymam w cieple, aby nie wystygło. Sos z dna formy przecedzam. Zagęszczam mąką ziemniaczaną i gotuję, aż zacznie gęstnieć. Mięso podaję polane sosem.
<strong>Agata Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Naj