Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka w warzywach"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 203
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 175
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 203
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 175
Składniki
Udka dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Nasmaruj olejem formę żaroodporną i ułóż w niej mięso. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Skrop olejem i przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 °C.
Piecz ok. 40 min.
Około 10 min przed końcem pieczenia formę odkryj. Udka posmaruj słodką papryką wymieszaną z olejem. Piecz dalej, aż mięso ładnie się zrumieni.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wysyp nierozmrożoną mieszankę warzyw. Smaż je 7–9 min, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wyłóż warzywa na półmisek, na nich ułóż upieczone udka. Danie udekoruj pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi oraz papryczkami chili.
na 4 porcje, : 45 min , Porcja: 235 kcal, Cena porcji: ok. 4 zł</strong>Źródło: Naj