Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka z rosołku"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1055
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1355
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12912
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1055
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1355
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12912
Składniki
Udka kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej 3-4 szklankami wody. Zagotuj, usuń szumowinę. Wsyp łyżeczkę vegety. Gotuj na małym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie mięso wyjmij z rosołku, przestudź. Przygotuj marynatę z keczupu, miodu oraz 2-3 łyżek oleju. Wsyp do niej po szczypcie soli, pieprzu oraz przyprawy do drobiu. Włóż ugotowane i osączone udka. Odstaw na godzinę.
Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na połówki. Wrzuć do rosołku. Brokuł oczyść, odetnij łodygę. Warzywo podziel na różyczki, również wrzuć do garnka. Gotuj około 20 minut.
Groszek cukrowy oczyść, wrzuć do rosołku i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Gęsty rosołek z warzywami dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Udka kurczaka wyjmij z marynaty. Włóż do rękawa do pieczenia. Umieść w piekarniku. Piecz około 30 minut w temp. 180 st. Wyjmij z rękawa. Włóż do rosołku z warzywami, podgrzej i podawaj.
Czas ok. 70 min; porcja – 350 kcal, cena 3,20 zł.
. Rozetnij rękaw na 10 minut przed końcem pieczenia, a udka będą chrupiące.Źródło: Świat kobiety