Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka z tymiankiem i chili z pomarańczami na ostro"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 263
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 263
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Sposób przyrządzenia: Udka umyj i osusz. Papryczkę rozetnij na pół, starannie usuń pestki i drobniutko posiekaj. Udka natrzyj solą, tymiankiem, słodką papryką i posiekaną papryczką.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dwie pomarańcze obierz i pokrój na drobne kawałki.
Udka włóż do woreczka do pieczenia. Dodaj również pokrojone pomarańcze i czosnek. Szczelnie zamknij woreczek i włóż go do piekarnika. 4 Piecz około 40-45 minut na termoobiegu w temperaturze 200°C. Jeśli nie masz takiej funkcji w swojej kuchence, to przynajmniej raz obróć woreczek na drugą stronę, żeby mięso się równomiernie opiekało.
Upieczone udka wyjmij z woreczka. Płyn pieczeniowy wraz z cząstkami pomarańczy i czosnku przelej przez sitko i przetrzyj.
Udka ułóż na sałacie z plastrami pomarańczy. Sos wlej do sosjerki.
40 minut • Porcja 260 kcal • Koszt porcji ok. 3,10 zł • Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie