Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z zielonym nadzieniem"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 38
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 129
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 120
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 117
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 38
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 129
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 120
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 117
Składniki
Zaczynam od wyluzowania umytych i osuszonych na papierowym ręczniku udek kurczaka. Delikatnie zdejmuję z nich skórę aż do kostki na końcu, nacinając nożem ścięgna w miejscach, w których skóra nie odchodzi (należy robić to tak, by nie podziurawić skóry). Następnie mięso odcinam nożem od kości. Na koniec usuwam kość, zostawiając tylko kostkę na końcu i skórę, która na niej się trzyma. Odkrojone mięso mielę w maszynce, razem z obraną cebulą i ząbkami czosnku. Dosypuję do masy sól, pieprz (do smaku) oraz roztarty w dłoni suszony majeranek. Starannie mieszam.
Listki pokrzywy dokładnie myję, po czym przelewam je wrzątkiem na sitku. Mielę je w maszynce do mięsa (można zrobić to również w blenderze). Bułkę moczę w zimnej wodzie i dokładnie odsączam. Natkę pietruszki płuczę, osuszam, drobno siekam. Do mięsa dodaję pokrzywy, natkę, bułkę. Wbijam jajko, dokładnie wyrabiam masę. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli oraz cukru (nie przykrywam garnka i zaraz po ugotowaniu różyczki przelewam lodowatą wodą – zachowują dzięki temu ładny kolor).
Skórę z udek napełniam farszem, układam różyczki brokuła. Skórę zszywam grubą nitką tak, żeby farsz się trzymał. Udka smażę na wolnym ogniu na oleju (ok. 45 min), podlewając wodą od czasu do czasu.Źródło: Tina