Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste udko z kurczaka faszerowane lubczykiem to propozycja idealna na rodzinny obiad. Aby mięso było aromatyczne i pełne smaku, koniecznie dodaj do niego przyprawy, między innymi: paprykę ostrą i słodką, kurkumę oraz czosnek. Przepis pochodzi z 13. odcinka programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1065
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1065
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 155
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem oraz z opcją grzania góra i dół.
Udko z kurczaka oddzielamy od kości, a następnie delikatnie je rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane mięso doprawiamy solą i pieprzem. Olej mieszamy z resztą przypraw i tak powstałą marynatą nacieramy mięso z obu stron za pomocą pędzelka.
Przygotowujemy farsz: pierś z kurczaka mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Lubczyk i czosnek siekamy drobno, a paprykę czerwoną kroimy w małą kosteczkę. Dorzucamy do mielonego mięsa i wszystko razem mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Przystępujemy do faszerowania udka. Z farszu formujemy kulki i układamy na plastrach mięsa. Zawijamy udka na kształt koperty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je około 25 – 30 minut.
Kaszę jaglaną płuczemy 2 – 3 razy i gotujemy w wodzie w proporcji 2:1 (2 części wody i 1 kaszy).
Marchewkę kroimy w małą kostkę. W rondelku roztapiamy masło klarowane i wrzucamy do niego marchewkę oraz groszek. Chwilę dusimy.
Sos blue: białą część pora kroimy na półtalarki, czosnek drobno siekamy, a następnie szklimy całość na maśle klarowanym. Dolewamy śmietanę i wrzucamy połowę sera blue. Gdy śmietana zacznie się gotować dorzucamy resztę sera i zest z cytryny.
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na minutę, aby soki zostały w mięsie. Układamy na talerzu kurczaka przekrojonego pod skosem, kaszę uformowaną za pomocą ringa, marchewkę z groszkiem i polewamy delikatnie sosem blue.