Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udziec z dzika z sosem z dzikiej róży"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 16
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 317
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3443
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 16
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 317
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3443
Składniki
Marchew, pietruszkę, seler umyj pod bieżącą zimną wodą, obierz. Cebule oczyść, obierz. Warzywa korzeniowe pokrój w małą kostkę, cebule posiekaj bardzo drobno.
Słoninę pokrój w grubsze paseczki. Oczyść mięso, opłucz w zimnej wodzie, a następnie naszpikuj słoniną (wykorzystaj więcej niż połowę słoniny), dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec mięso przewiąż czystym sznurkiem.
Pozostałą słoninę włóż do garnka i wytop na małym ogniu, mieszaj. Włóż warzywa korzeniowe, cebulę i przyprawy, wszystko przyrumień. Dodaj mięso i podsmaż ze wszystkich stron. Podlej czerwonym winem, przykryj i duś do miękkości.
Miękkie mięso wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce (np. wstaw do lekko nagrzanego piekarnika). Zrób sos i podawaj z mięsem pokrojonym w plastry oraz knedlami ze słoniną.
Sos
Wywar po duszonym mięsie wygotuj na małym ogniu (uważaj, aby nie przypalił się), do uzyskania gęstej konsystencji. Oprósz mąką, cały czas mieszaj.
Do gotującego się sosu wlewaj stopniowo wodę (250 ml, lepsza jest podgrzana woda, bo zimna przerwie proces gotowania). Ubij miotełką i podgotuj.
Dodaj marmoladę z róży, wymieszaj, podgrzej. Wlej sok z cytryny, dodaj startą skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Następnie przetrzyj przez sitko.Źródło: Na żywo