Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z mięsem z rosołu? Oczywiście część możemy wykorzystać jako wkładkę do zupy. Ale z gotowanego mięsa ( u mnie zazwyczaj wołowina ) można przyrządzić smakowite uszka, które możemy podać z kolejną porcją rosołu lub z barszczem. Jedno i drugie połączenie jest smaczne i apetyczne. Uszka robi się prosto, choć wiadomo, jest to zajęcie dość pracochłonne. Nie podaję konkretnych proporcji na ciasto, bo trzeba dostosować jego ilość do ilości mięsa, a jako, że w przepisie na ciasto nie ma jajka, więc sprawa jest dużo prostsza. Mięsa też możemy mieć większą ilość, więc wówczas można dodatkowo do farszu dołożyć 1 żółtko.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 54
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 742
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Z mąki, oliwy, soli i gorącej wody zagniatamy ciasto. Przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut
Mięso i marchewkę mielimy
Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do zeszklenia.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, cebulę, a także doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy na gładką masę
Ciasto rozwałkowujemy ( najlepiej w kilku etapach ) i wycinamy z niego niewielkie kółeczka. Na każde nakładamy pół łyżeczki masy. Zlepiamy w małego pierożka i zawijamy na kształt uszka. Mocno sklejamy dwa końce
Zagotowujemy wodę, delikatnie solimy i wrzucamy do niej uszka. Gotujemy ok 3 - 4 minut od ponownego zagotowania się wody
Podajemy z barszczem lub rosołem