Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowe placuszki jaglane"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2128
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2128
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 973
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
Kaszę opłukuję na sitku, przesypuję do rondelka. Zalewam 1,5 szkl. zimnej wody. Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień i gotuję, aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka. Od czasu do czasu mieszam, by kasza nie przywarła do dna, a pod koniec gotowania dodaję szczyptę soli. Kaszę przekładam do miseczki i pozostawiam, by dobrze ostygła.
Do zimnej kaszy wbijam jajko, wlewam mleko, wsypuję cukier waniliowy i wszystko miksuję. Do masy przesiewam przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Ponownie dokładnie mieszam masę mikserem.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Łyżką nakładam masę, formując niewielkie placuszki. Smażę je na rumiano z obu stron. Gotowe osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło, z dodatkiem dżemu. Posypuję jagodami goji.Źródło: Tina