Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywne tartaletki"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10441
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 258
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10441
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 258
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę i szybko zagnieść z 1/4 łyżeczki soli, 12,5 dag masła i 2 łyżkami lodowatej wody. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 minut.
Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Szpinak grubo posiekać. Pomidorki oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę. W garnku zagotować 125 ml wody z solą oraz 1 łyżką masła. Wrzucić marchewki, gotować 5 minut. Odcedzić, wystudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką. Powycinać krążki o śr. 14 cm i wylepić nimi natłuszczone foremki do tartaletek o śr. 12 cm. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Rozłożyć kawałeczki marchewki, szpinak i pomidorki.
Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą jajeczną zalać warzywa. Posypać orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut. Gotowe tartaletki posypać listkami bazylii.Źródło: Życie na gorąco