Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ile razy go robię niezmiennie wzbudza zachwyt, zarówno wyglądem jak i smakiem.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 83
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1233
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 297
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 83
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1233
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 297
Składniki
Młode małe ziemniaki ugotować , ale tak żeby się nie rozpadały. Odlać , posypać świeżo posiekanym koperkiem i ostudzić. Warzywa ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki. Robimy ciasto krucho- drożdżowe. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Robimy ciasto krucho- drożdżowe. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku . Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm.) smarujemy margaryną , posypujemy mąką. Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem. Ja wykładałam już plecionką , ale tak będzie łatwiej a spodu i tak nie widać. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość max. 1/2 cm. i tniemy na 2 cm. paski . Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia , obciążamy kaszą lub grochem.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180 C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód. Wyjmujemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw . Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 C ok. 50 -60 minut.