Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wątróbka z mandarynkami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1749
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1749
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł
Wątróbkę dokładnie płuczemy i wycinamy wszy stkie błony, zwracając szczególną uwagę na miejsca, w których mogą się znajdować resztki żółci. Wycinamy je z zapasem, żeby potrawa nie była gorzka. Wątróbkę zalewamy mlekiem.
Miksujemy, do uzyskania jednolitego sosu, oliwę, ocet winny, sok z pomarańczy i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
Wątróbkę osączamy z mleka, osuszamy i lekko obtaczamy w mące. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony pilnując, by nie przekroczyć tego czasu, bo wątróbka stanie się twarda. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Pokrojoną w talarki szalotkę gotujemy 5 minut w osolonej wodzie.
Na talerzu układamy wątróbkę, odcedzoną szalotkę i osączone z zalewy mandarynki. Polewamy sosem i dekorujemy roszponką.
Wartość odżywcza jednej porcji 225 kcal Białko 19 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia