Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wątróbki duszone z jabłkami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 166
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1212
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27477
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 166
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1212
Składniki
Wątróbki zalej mlekiem, mocz przez godzinę. Potem oczyść je, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Większe sztuki pokrój na połówki. Wątróbki oprósz mąką.
Cebule obierz, grubo posiekaj. Papryki oczyść z pestek, strąki umyj, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem oleju. Wrzuć wątróbki, smaż je ok. 3 minuty. Pod koniec smażenia skrop koniakiem. Zdejmij z patelni.
Jabłka oczyść, potnij na kawałeczki. Na tłuszczu ze smażenia wątróbek zeszklij cebulę. Dołóż paprykę i jabłka. Podlej odrobiną wody (a jeszcze lepiej bulionu drobiowego). Duś do miękkości 7–10 minut.
Pod koniec duszenia do składników na patelni dodaj wątróbkę. Gulasz przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.Źródło: Tina