Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Winne zrazy wołowe"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Wołowinę oczyść, opłucz i osusz. Pokrój w plastry. Każdy natnij na brzegach w kilku miejscach, aby kotlety się nie zwijały. Rozbij tłuczkiem do mięsa. Oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem, a na koniec mąką.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź mięso i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, przestudź. W misce rozkłóć jajka. Dodaj starty na tarce o drobnych oczkach ser oraz piwo, wymieszaj.
Na tej samej patelni rozgrzej masło. Wołowinę zanurzaj w przygotowanym cieście serowym. Obsmaż na maśle, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki oczyść, op łucz, a potem osusz. Pokrój w plasterki. Rozłóż na panierowanej wołowinie. Wlej pozostały na patelni tłuszcz oraz czerwone wino. Dodaj łyżkę sosu sojowego. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 15 minut. Zrazy możesz podać z ziemniakami.
Mięso wołowe przed smażeniem czy pieczeniem warto zamarynować w winie lub w piwie z dodatkiem oliwy, pokrojonej włoszczyzny, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku i ulubionych ziół. rozmaryn, lubczyk. Zamiast w marynacie mięso można moczyć przez noc w mleku.Źródło: Świat kobiety