Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiśniowe knedle"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,20 zł
Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa lub przeciśnij przez praskę. Przełóż je do miski, dodaj mąkę przesianą ze szczyptą soli. Wbij całe jajko i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
Z ciasta ziemniaczanego uformuj wałeczki o?średnicy 3-4 cm. Krój je?na ?kawałki takiej samej długości (też ok. 3 cm). Wiśnie rozmroź, pozostaw na? sicie do ocieknięcia. W razie potrzeby wypestkuj (możesz również użyć wiśni z kompotu). Wymieszaj owoce z cukrem oraz cynamonem do smaku.
Z kawałków przygotowanego ciasta ziemniaczano-mącznego wygnieć w dłoniach nieduże placuszki. Nakładaj na nie wiśnie. Sklejaj, formując okrągłe knedle.
W garnku zagotuj 3-4 litry wody z solą. Na wrzątek wrzucaj partiami przygotowane knedle. Gotuj około 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Knedle podawaj z dodatkiem śmietany i cukru, dekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Świat kobiety