Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Włoska zapiekanka"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 75
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 366
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 60
Polecam.
Odsłon: 75
Składniki
Rozbij 2 jajka. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z 1 cukrem waniliowym i 5 dag cukru. Dolej wino. Ubij w kąpieli wodnej na puszysty gęsty sos zabajone. Zdejmij go z kąpieli i wystudź, stale ubijając.
Pozostałe jajka wbij do wysokiego naczynia. Dodaj resztę cukru, drugi cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz mleko. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Odstaw je na około 20 minut. Potem porcjami rozgrzewaj masło na dużej patelni.
Wylewaj porcje ciasta. Równomiernie je rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż cienkie naleśniki (w sumie zajmie to około 10 minut). Posmaruj je konfiturą. Ciasno zwiń. Odłóż na około 5 minut, aby lekko przestygły.
Następnie rulony potnij na grube plasterki. Ustaw je pionowo w żaroodpornej formie. Wierzch zapiekanki polej sosem zabajone. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200?, ustawionego na funkcję grillowanie. Zapiekaj przez 5 minut. Gotowe danie udekoruj, np. listkami świeżej mięty albo melisy.Źródło: Naj