Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Włoskie szaszłyki"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 123
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 510 kcal, cena 3,80 zł
Bazylię opłucz, osusz. Dwie gałązki odłóż do dekoracji. Z reszty oberwij listki, drobno posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach. Pomidorki opłucz pod bieżącą wodą, osusz.
Mięso mielone (np. wieprzowo-wołowe) przełóż do miski. Wbij całe jajko. Dodaj starty parmezan, posiekaną bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób gładką masę na pulpety. Zagęść ją bułką tartą.
Z masy formuj niewielkie pulpeciki (podobnej wielkości co pomidorki koktajlowe). Nadziewaj je na zwilżone patyki do szaszłyków na przemian z pomidorkami. Ułóż na blasze.
Szaszłyki skrop olejem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w temp. 200 st. Na talerzach rozłóż opłukane i przebrane listki rukoli. Połóż szaszłyki. Dekoruj listkami z reszty bazylii.Źródło: Świat kobiety