Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wołowina po debreczyńsku"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 158
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 290
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1066
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1515
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 158
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 290
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1066
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1515
Składniki
Mięso w plastrach oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz mąką. Cebule obierz z łupin i posiekaj. Z każ- dej papryki usuń szypułkę oraz nasiona, wypłucz w środku i osusz, po czym miąższ pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej smalec i zrumień na nim plastry wołowiny. Następnie prosto z patelni przełóż mięso do rondla i osól je. Na tym samym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę. Oprósz ją przyprawami. Dodaj roztarty czosnek i zalej na patelni 1/2 filiżanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, przelej wszystko do garnka z wołowiną.
Mięso duś pod przykryciem 50 minut. Po 30 minutach duszenia dodaj pokrojone na ćwiartki ziemniaki, kawałki kiełbasek, paski papryki i dosyp kminek.
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój w ósemki i dodaj do mięsa. Następnie dolej tyle wody, aby warzywa były przykryte. Gulasz duś pod przykryciem jeszcze 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Przed podaniem skosztuj, przypraw ewentualnie solą, pieprzem i ostrą papryką, dodaj majeranek. Podawaj od razu jako samodzielne danie.
80 minut Porcja: 415 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie