Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pomysł na kolejny szybki obiad. Szybkie wrapy gyros z kurczakiem, pomidorami, świeżym ogórkiem i pikantnym sosem.
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 20
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 127
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 287
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 520
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 20
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 127
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 287
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 520
Składniki
Zaczynamy od zamarynowania piersi z kurczaka. 2 łyżki oliwy mieszamy z przyprawą gyros i smarujemy kurczaka. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki. Składniki na pikantny sos: – 150 ml śmietany kremówki 30% – 2 łyżki majonezu – 3 łyżki keczupu (u mnie Heinz) – sól, pieprz – świeża posiekana pietruszka – odrobina tymianku, ostrej papryki, bazylii, oregano, (opcjonalnie: suszonych płatków papryki chili) – 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka z każdej strony zależnie od grubości po 7-9 minut. Odstawiamy i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Kroimy na plasterki.
Na każdej tortillii rozsmarowujemy łyżkę sosu, układamy plasterki kurczaka, ogórka, listki sałaty i kawałki pomidora. Skrapiamy jeszcze odrobiną sosu. Smacznego!