Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wyśmienite kurki w śmietanie"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 190
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 190
Składniki
Kurki oczyść z igliwia i piasku. Dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę a następnie osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki i smaż jeszcze kilka minut.
Gdy grzyby zaczną puszczać wodę, rondel przykryj pokrywką. Całość duś na małym ogniu 10-15 minut.
Po tym czasie dodaj śmietanę lub śmietankę oraz posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu 5-8 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Tak przygotowany sos można wykorzystać do makaronu, naleśników, placków ziemniaczanych, a także jako dodatek do smażonego mięsa lub pieczonego łososia. Można go też podawać z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem.
<strong>: 40 min Porcja: 370 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie