Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wyśmienity omlet z grzybami"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 97
Brownie to klasyka, czekoladowych ciast, która sprawdza się z każdej okazji....
Odsłon: 325
Puszyste i lekkie niczym chmurka placuszki śniadaniowe. Przepis jest niezwykl...
Odsłon: 19426
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 223
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 97
Brownie to klasyka, czekoladowych ciast, która sprawdza się z każdej okazji....
Odsłon: 325
Puszyste i lekkie niczym chmurka placuszki śniadaniowe. Przepis jest niezwykl...
Odsłon: 19426
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 223
Składniki
Grzyby starannie oczyść z igliwia, opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Większe okazy pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie wrzuć grzyby. Smaż na średnim ogniu 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Przełóż do miseczki.
Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem. Wlej mleko, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Wlej połowę masy jajecznej i poruszaj patelnią tak, by masa równomiernie się rozlała. Gdy jajka lekko się zetną, na wierzchu rozłóż połowę usmażonych grzybów.
Patelnię przykryj pokrywką, smaż na małym ogniu, aż masa się zetnie. Omlet zsuń na talerz, posyp posiekanym koperkiem. W ten sam sposób przygotuj drugi omlet ze składników, które pozostały.
30 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie