Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wytrawne tartaletki"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5272
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 101
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5272
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 101
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę razem z solą. Dodaj zimne masło oraz żółtka. Całość posiekaj ostrym nożem, a następnie szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotuj 24 malutkie foremki lub 12 większych. Ustaw je obok siebie. Schłodzone ciasto rozwałkuj na silikonowej stolnicy (jeśli używasz zwykłej, podsyp ją mąką, aby ciasto nie przywierało). Na wałku przełóż ciasto na foremki, dociśnij.
Wylep starannie foremki. Do środka każdej włóż kawałek pergaminu. Wsyp suchy groch lub fasolę. Do obciążenia ciasta możesz też użyć specjalnych kulek ceramicznych.
Foremki z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz tartaletki 10-15 minut w temperaturze 180 st. Wyjmij, usuń pergamin. Lekko przestudzone korpusy wyjmij z foremek. Gdy ciasto ostygnie, napełnij korpusy plasterkami szynki (jeśli upiekłaś malutkie tartaletki, przekrój plastry na połówki), kawałkami brzoskwiń, fig i wiórkami parmezanu. Dekoruj liśćmi rukoli oraz ziół.
Czas ok. 45 min; porcja – 180 kcal, cena 1,40 zł.
Jeśli zależy ci na tym, aby ciasto na tartaletki było wyjątkowe kruche, nie dodawaj do niego białek, a jedynie same żółtka. Jeśli natomiast nie lubisz, gdy wypieki się kruszą, użyj do zagniatania całych jajek.Źródło: Świat kobiety