Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie na cukinię kiedy mamy jej naprawdę sporo warto odmienić smak i podanie tego warzywa podając ją właśnie w taki sposób.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
Cukinie przecięłam na pół i wydrążyłam środek pozostawiając do 1 cm miąższu po brzegach. Kaszę jaglaną ugotowałam na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i usmażyłam na patelni z dodatkiem masła. Z pieczarek odsączyłam sok i wymieszałam je z kaszą jaglaną. Przyprawiłam do smaku. Akurat miałam bardzo fajne mieszanki przypraw pomidory z chilli i oregano oraz sól smakową. Podobny smak można uzyskać przyprawiając paprykami, oregano i solą. Do każdej wydrążonej cukinii nałożyłam odrobinę żółtego sera a następnie nakładałam farsz. Brzegi cukinii posmarowałam odrobiną oleju. Cukinie wyłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 minut. Przed końcem pieczenia posypałam startym żółtym serem. Podawałam oprószone natką z pietruszki i ketchupem.
Notatki: * jeśli środek cukinii co wydrążamy nie ma ziaren można usmażyć z pieczarkami * przed nałożeniem farszu podsypać cukinię serem