Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubiący, a mam nadzieje , że nie tylko, pokochają ten przepis na cykorię.
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88281
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 36
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88281
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 36
Składniki
Z cykorii wyciąłem gorzkie środki. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki masła, na którym podsmażyłem cykorie. Przyprawiłem je, dodałem czosnek i tymianek. Zmniejszyłem ogień, przykryłem patelnię i dusiłem pół godziny. Po ostudzeniu owinąłem cykorie plastrami szynki gotowanej, a następnie szynką prosciutto. Z sosu wyjąłem tymianek i czosnek. Starłem ser, część odłożyłem. N zimną patelnię włożyłem masło, żółtko, mąkę i resztę sera. Wlałem mleko, przyprawiłem, podgrzewałem, stale mieszając. Po tym jak sos zgęstniał, połączyłem z sosem, na którym dusiła się cykoria. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, rozłożyłem zawinięte roladki cykorii, posypałem serem.
Zapiekałem w temperaturze 220 stopni C ok. 15 minut. Po tym czasie włączyłem termoobieg i zapiekałem ok. 5 minut do zrumienienia sera.