Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekane gołąbki"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1049
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1344
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12871
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1049
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1344
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12871
Składniki
Kapustę umyj, wykrój głąb. Obgotuj w całości w dużej ilości osolonej wody (2-3 minuty). Oddziel 8 dużych liści, zetnij zgrubiałe nerwy (resztę kapusty odłóż).
Cebulę obierz, posiekaj. Obrane marchewki obgotuj, pokrój w kostkę. Bułkę namocz w mleku, odciśnij. dodaj do mięsa. Wbij jajko, wyrób masę. Dopraw solą i pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty, ciasno zwijając gołąbki. Obsmaż je na oleju.
Obrane ziemniaki pokrój w grube plastry, ułóż z gołąbkami w naczyniu żaroodpornym. Resztę kapusty posiekaj grubo, posyp gołąbki. Zalej całość bulionem, duś pod przykryciem ok. 40 minut. Dekoruj ziołami.
czas ok. 70 min; porcja – 370 kcal, cena 3,10 zł
Tradycyjne polskie gołąbki nie należą do dań najłatwiejszych w przygotowaniu. Wymagają sporo czasu i... podczas duszenia czy pieczenia często się przypalają. Na szczęście, można tego uniknąć. Wystarczy że garnek, w którym zamierzasz umieścić gołąbki, wyłożysz liśćmi kapusty (tymi, które pozostały na główce) albo cienkimi plasterkami słoniny. Warto też regularnie podlewać danie podczas duszenia bulionem lub zwykłą wodą.Źródło: Świat kobiety