Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane naleśniki"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 170
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 665
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 170
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 665
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Mleko zmiksuj razem z dwoma całymi jajkami oraz szczyptą soli. Dalej miksując, partiami dodawaj przesianą mąkę. Gdy ciasto naleśnikowe będzie już aksamitnie gładkie, odstaw je na ok. 20 min, aby zgęstniało.
Rozgrzaną patelnię smaruj odrobiną oleju i partiami smaż na niej cienkie naleśniki. W międzyczasie obierz i drobno poszatkuj cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub także obierz i pokrój. Sparzone pomidory przelej zimną wodą, obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki.
W rondlu rozgrzej resztę oleju. Przesmaż cebulę oraz czosnek. Wrzuć pomidory, podlej odrobiną wody. Duś 5 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i bazylią.
Naleśniki posyp połową startego sera, paskami papryki i posiekaną sałatą. Zwiń roladki, pokrój na 3 części. Sos wlej do naczynia żaroodpornego, ustaw roladki. Posyp resztą sera. Zapiekaj 10 min w 180 st.
czas ok. 70 min; porcja – 400 kcal, cena 3,10 zł
Pyszny i pożywny farsz do naleś ników możesz zrobić z ryżu, ugotowanych na twardo i drobno posiekanych jajek oraz sporej ilości zieleniny. Ruloniki po syp żółtym serem i zapiekaj 15 min.Źródło: Świat kobiety