Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka kalafiorowa z brokułem"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 268
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 72
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 74
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 268
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 72
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 74
Składniki
Czas ok. 45 min; porcja – 100 kcal, cena 2,10 zł.
Połówkę główki kalafiora oczyść starannie pod bieżącą wodą, a potem podziel na różyczki. Obrane marchewki opłucz, pokrój w ukośne grubsze plasterki. Warzywa wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty. Dodaj oczyszczony i podzielony na różyczki brokuł. Gotuj razem jeszcze 2-3 min.
Ugotowane warzywa (powinny być chrupiące) odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż warzywa. Boczek pokrój w paski, rozłóż na warzywach. Piecz w 200 st. na złoty kolor (ok. 15 min).
W miseczce wymieszaj 6 łyżek wody z octem winnym oraz solą i pieprzem do smaku. Czerwoną cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj.
Połówkę strąka chili oczyść z nasionek, poszatkuj. Posiekaj umyty i osuszony szczypiorek. Razem z cebulą i chili dodaj do sosu, wymieszaj. Upieczone warzywa rozłóż do salaterek, polej sosem.Źródło: Świat kobiety