Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka makaronowa"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 26
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 26
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 80
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 270
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 79
Składniki
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Osącz i ostudź. Brukselki oraz fasolkę szparagową umyj. Głąb w każdej brukselce natnij w kształt litery X. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki (zdejmij z nich tylko skórkę). Obie cebule posiekaj w drobną kostkę.
Do garnka włóż fasolkę, zalej wodą, dodaj odrobinę cukru oraz soli i gotuj do miękkości. Schłodź w zimnej wodzie i osącz na sicie. W osobnym garnku z dodatkiem szczypty soli i cukru ugotuj brukselkę (ok. 5 min), potem schłodź w zimnej wodzie i osącz. 3. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż chwilę razem. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Do dużej miski włóż makaron, brokuły, fasolkę oraz przesmażone pieczarki, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Włóż do niego makaron wraz z warzywami i zalej śmietanką wymieszaną z jajkami.
Wierzch posyp pokrojonym w kostkę serem mozzarella lub startym żółtym serem. Zapiekaj w 180°C przez 20-25 min. Udekoruj listkami oregano i ziarenkami czerwonego pieprzu.
70 minut Porcja: 650 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie