Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i aromatyczna zapiekanka.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 175
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 175
Składniki
Makaron zagotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dynię obrać i pokroić w kostkę, marchewkę obrać i pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natkę posiekać.
Na patelni, na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę, dynię i czosnek. Chwilę razem smażyć. Dodać pomidory z puszki i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać pierś z kurczaka i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, kurkumą, majerankiem oraz rozmarynem. Całość dokładnie wymieszać.
Naczynie żaroodporne natłuścić. Na dnie ułożyć makaron, następnie farsz z dynią i kurczakiem. Całość posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną natką pietruszki.