Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobrze przygotowana zapiekanka to pewna uczta dla każdego. Różnorodność kształtów i dodatków stwarza niezliczoną ilość kombinacji. Dlatego dzisiaj proponujemy zapiekankę makaronową z pulpecikami w sosie porowo-serowym. Jest pyszna i nie wymaga smażenia mięsnych kulek. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Polecam.
Odsłon: 150
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Polecam.
Odsłon: 150
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Składniki
• Bułkę moczymy w niewielkiej ilości wody i odsączamy • Mięso z kurczaka mieszamy razem z: bazylią, koperkiem, jakiem, odciśniętą bułką, solą oraz pieprzem • Następnie wyrabiamy jednolitą masę i formujemy klopsiki (zwilżonymi dłońmi) • Białą cześć pora kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do miękkości • Makaron gotujemy nieco krócej niż al dente • Do garnka dodajemy: szklankę mleka, 2 łyżki śmietany, 2 szczypty soli oraz rozdrobniony serek topiony • Całość podgrzewamy do momentu stopienia serka topionego i dodajemy usmażonego pora • Makaron odcedzamy z wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy część sos i mieszamy • Następnie na wierzchu układamy pulpeciki i polewamy resztą sosu • Całość pieczemy 35 minut w temperaturze 165 stopni (termoobieg), 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch tartym serem mozzarella