Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka mocno pomidorowa"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 38
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 38
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Składniki
Ciasto francuskie rozmroź w temperaturze pokojowej, a następnie lekko rozwałkuj. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wylep przygotowanym ciastem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworkach, posyp nim spód ciasta. Pomidory suszone osącz z zalewy (oliwę zachowaj), pokrój je w cieniutkie paseczki i rozłóż na serze.
Cebulę, czosnek i chili oczyść, obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z pomidorów suszonych. Zeszklij na tym cebulę z czosnkiem i chili. Dodaj mięso. Posyp je solą, pieprzem, suszonym rozmarynem i tymiankiem. Mieszając od czasu do czasu, smaż ok. 6 min. Do mięsa dołóż koncentrat pomidorowy, wymieszaj i wystudź.
Mięso przełóż na przygotowany spód w formie. Świeże pomidory pokrój w plasterki, rozłóż na mięsie. Wszystko posyp pokruszonym serem feta i obłóż kawałkami gałązek rozmarynu. Placek piecz ok. 25 min w temp. 200 st.Źródło: Tina