Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Por ostatnio mnie prześladuje. Dodaję go do wszystkiego, jako wspaniały wzmacniacz smaku. Ostatnio żona i ja kupiliśmy ich trochę za dużo, więc należało coś z tym zrobić ????
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 35
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 221
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 302
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 35
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 221
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 302
Składniki
Por cienko pokrojony blanszujemy (zostawiamy jeden zielony liść), następnie mieszamy z tartą bułką, doprawiając pieprzem i solą. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z łyżką kurkumy (kurkuma spowoduje, że ziemniaki będą mieć ładny, żółty kolor) 15-20 minut, następnie kroimy w plastry i podsmażamy na zeszklonej wcześniej cebuli. Siekamy ostrą papryczkę z liściem porowym, lekko dusimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy mąkę, a następnie mleko tworząc sos podobny do beszamelu, dodajemy też sól.
Całość układamy w żaroodpornym naczyniu, w poniższej kolejności: - Ziemniaki - Por z tartą bułką - Sos
Wszystko pieczemy w temperaturze 180 C około 25 minut. Na koniec można włączyć termoobieg, żeby podrumienić sos. Podajemy po lekkim przestudzeniu, abe konsystencja była zwarta.